Gezondheidszorg in Almere - Nederland :
Ons persoonlijke verhaal
Ervaringen gezondheidszorg in Almere - Nederland

Communicatie-expert heeft door de mindere gezondheid van haar gezin de afgelopen 10 jaar zeer ruime ervaring opgedaan met de onmenselijke kant, dan wel mensenleed kant, binnen de gezondheidszorg.

We zijn allemaal mensen, en gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. Echter wij hebben het minder getroffen. Zijn het de mensen, de procedures /richtlijnen of iets anders, feit is dat de door ons genoemde voorbeelden op deze pagina laten zien dat er nog veel verbeterd kan worden waar winst behaald kan worden op het gebied van welzijn. Welzijn, vanwege het feit dat er ook veel leed wordt geleden waar geen oog voor lijkt te zijn voor het leveren van kwaliteit in het belang van de client. Veelal wordt gekeken naar het eigen specialisme, maar een operatie of specialistenbezoek is meer dan dat. . En daar valt op het gebied van communicatie al een hoop aan te doen.

Gevolgen niet doorverwijzen diabetes en Duyputren

Op 40 jarige leeftijd komt mijn man bij de huisarts met diverse klachten aan de voeten, benen en een algeheel slecht gevoel. Hij kan amper nog uit zijn bed komen van de pijn, maar gaat als een nietzeurende Nederlander wel gewoon braaf naar zijn werk . Hij zet de stap naar de huisarts en deze stelt voor bloedprikken. Op basis waarvan zij het onderzoek heeft laten verrichten, komt zij tot de conclusie geen bijzonderheden, aan de steunzolen. Dit wordt aangeschaft, maar de klachten lossen niet op.

Bloedprikken geeft geen resultaat

Bij terugkeer huisarts, wordt gezegd dat het dan wel mentaal zal zijn, dus dient er een formulier ingevuld te worden met vragen die een depressie zouden zijn. Nee, hij is niet suïcide of depressief, maar wil zich wel graag lekker voelen dokter. Maar als je niet zo'n prater bent krijg je kennelijk al gelijk een stempeltje? De vragenlijst leidt tot geen mentale afwijking, dus hopen dat de klachten vanzelf overgaan is devies van de huisarts.

Hopen vanzelf overgaat

Als het slechter gaat en de huisarts zich niet bepaalt meewerkend opstelt om door te verwijzen naar het ziekenhuis (2009), worden wij boos en eisen een doorverwijzing. Wij zien immers dat het zo niet goed gaat met de gezondheid. Het werkt, boos worden, want we worden nu wel doorverwezen richting neuroloog. Hier komt bij de eerste bloedtest al naar voren dat manlief veel te hoge bloedsuikerwaardes heeft, namelijk 26. De neuroloog nu op zijn beurt kwaad zo niet ziedend op de huisarts omdat er onterecht al bijna een jaar met deze klachten van diabetes wordt rond gelopen. Hoe heeft zij dit kunnen missen?

Conclusie

Onnodig slecht voelen en inmiddels een zenuwaandoening aan de benen en voeten erbij vanwege het lange laten doorlopen van de huisarts met deze hoge bloedsuikerwaardes. Extra ziektediagnose neuroloog: polyneuropathie. Wat ons betreft had minimaal een excuus en erkenning van deze huisarts op zijn plaats geweest, maar nee dat kon er niet af. Niet alleen is mijn man hiermee onrecht aangedaan, maar wordt hij elke dag herinnerd aan de falende huisarts en mag hij daardoor elke dag opnieuw extra pijn incasseren.

Dupuytren en nazorg

Alsof het niet genoeg is, overkomt hem in 2014 weer een dergelijk situatie aan zijn handen voor Dupuytren. Dit omdat de nazorg van het Almeerse ziekenhuis te wensen overlaat, met als gevolg een hersteloperatie door een andere handenspecialist. Overigens hij loopt tot op heden (2020) nog steeds bij deze handenspecialist en dat naar tevredenheid, dus het kan wel.

Updat april 2020:
Vanwege Corona wordt operatie en daarmee de zorg - noodzakelijke operatie aan zijn rechterhand - een aantal keer uitgesteld. Hieronder direct gevolg voor de progeressieve vorm van Duyputren die mijn man aan beide handen heeft, de rechterhand zoals deze nu vlak is:

Ziekte van Dupuytren aan de handen van mijn man. Eerst door slechte nazorg de eerste eerste handoperatie aan de rechterhand binnen een maand ongedaan gemaakt waardoor herstellen noodzakelijk was. Nu aan dezelfde rechterhand een enorme verslechtering van de toch al zieke Dupuytren hand. Door Corona wordt de operatie uitgesteld en groeien twee vingers compleet richting de handpalm waardoor de hand niet meer kan functioneren.Ook is de rechterhand door de uitgestelde zorg zo slecht geworden dat er veel dieper in de hand gesneden moet worden om te kunnen repareren naar een redelijke gewone stand. Gevolg van zo maanden moeten blijven lopen en uitgestelde zorg, en de eerdere herstel operatie aan Dupuytren dat er nu aan deze vingers geen operatie meer mogelijk is. Het vooruit zicht is nu een handversmalling, oftewel beide vingers moeten dan geamputeerd worden.

Niet dodelijk, maar als je leeft wel een enorme impact!
Gelukkig mogen wij wel de maandelijkse premie en nazorgrekeningen betalen voor de zorg... Zou fijn zijn als dit dan ook geleverd wordt en er verder gekeken wordt naar de impact van dergelijke besluiten. Kwaliteit van leven en hierin investeren verdient de aandacht !

Dit kan menselijker, vriendelijker en betaalbaarder, zoals de missie van Communicatie-expert luidt !


Gevolgen star vasthouden aan procedures of regels binnen de gezondheidzorg

Tevens lijkt er ook in 2017 nog steeds niets te zijn veranderd.... omdat zoonlief hier ook mee te maken krijgt.

Onze zoon die als sinds kleins af aan bij de KNO-arts loopt, krijgt een aantal jaar geleden weer te maken met een oorinfectie. Niet de huisarts, maar een praktijkondersteuner neemt zijn taken over. Er wordt aan het protocol vastgehouden en deze geeft aan dat de patiënt 3x langsgekomen moet zijn om oren uit te spuiten alvorens mag worden door verwezen naar het ziekenhuis (2017). Ook het melden van zijn lange voorgeschiedenis van oorklachten is geen aanleiding om naar de KNO-arts te mogen... Als binnen dezelfde week de klachten sterk verergeren wordt toch gezegd dit het weekend aan te kijken en nog geen verwijzing. Omdat zoonlief op zijn kop staat van de pijn, toch voor het weekend nog langs geweest en mevrouw schrikt zich kapot van ernst van de infectie. Ook staan wij erop - en ja ook weer uiting geven dat we boos zijn - wordt er nu wel door verwezen naar de KNO-arts, dit keer wordt het een spoedafspraak door het handelen volgens protocol en niet omdat er gesignaleerd wordt dat het kind zo'n pijn heeft. Maar ach, gelukkig heeft de Zorggroep niets fout gedaan, het is immers protocol toch? Maar wat er ook aan ten grondslag ligt is dat door dit protocol er nu blijvende schade in het oor van onze zoon is ontstaan door aanhoudende, chronische pijn. En laat dat nu gevolgen hebben gehad voor zijn schoolverzuim, waardoor wij direct ook nog eens in een schoolsoap of nachtmerrie zijn gekomen vanwege, jawel... andere regeltjes en protocollen. Meer over dat persoonlijke schoolverhaal vindt u hier.


Boos worden in Almere toverwoord?

Boos worden lijkt het toverwoord om gehoord te worden, misschien dat daar dan ook de laatste tijd de verklaring ligt van mensen die zorgverleners onder vuur nemen? Ik praat het niet goed, maar soms doet machteloosheid een reactie oproepen bij mensen en wellicht kunt u zich al een beetje voorstellen dat wij ook anders tegen de gezondheidszorg aankijken en zeker niet jubelend zijn over onze "zorghelden" .

Enfin pas als ook de KNO-arts de situatie heeft bekeken komt hij weer in het ziekenhuis bij de specialist te lopen. Als de infectie over lijkt, is er chronische pijn ontstaan van de infectie die schade heeft aangericht, die tot op de dag van vandaag en ruim 3 jaar later nog steeds aanhoudt. Niet alleen zijn wij van mening dat iemand die zo star vasthoudt aan wat mag, zonder te vertrouwen op wat men ziet en te luisteren naar de patient, een kind in ons geval, niet geschikt is voor deze functie in de zorg.
En de verstrekkende gevolgen van deze beslissing, die door schoolverzuim ons een nieuw trauma bezorgd met Onderwijs in Almere.

Kansrijk idee Communicatie-expert en het verbeteren van Onderwijs in Nederland.


Hokjes : wat voor de ene wel werkt, werkt voor de ander niet. Maatwerk en luisteren is ook een optie

Ook binnen ons gezin blijf ik, vrouw en moeder van de 2 andere genoemde gezondheidsvoorbeelden, zelf niet verschoond van de beknelling van de regels binnen de gezondheidszorg. Nu heb ik ook al wat operaties ondergaan, ik schijn een talent te hebben voor poliepen en eigenlijk heb ik bij alle operaties de zorgverlener om een doorverwijzing moeten vragen. En ook ben ik onnodig geopereerd na mijn bevalling, omdat de vroedvrouw een foutje had gemaakt, maar ach als vrouw neem je dat voor lief erbij. Maar goed waar ik nu op doel is in mijn geval burn-out (2016) . Mijn burn-out was dus danig ernstig dat rust het enige was dat genezing zou kunnen brengen. Echter als je in loondienst werkt en je valt (abrupt) uit, dan wil de werkgever wat van je, de verzekeringsarts wil wat, de bedrijfsarts wil wat, je huisarts vindt dat je wat moet en zelf wil je wel maar het gaat eenvoudig weg niet. Achteraf kan ik zeggen dat ik zo op was, dat sporten op doktesradvies de baterrij enkel nog leger heeft gemaakt, net als alle andere verplichtingen inclusief het bezoek aan een psycholoog om "het probleem" aan te pakken. Tot ikzelf op de rem ben gaan staan en voelde dit is voor mij niet goed. Ik heb alles gedaan en geprobeerd wat volgens de regeltjes en procedure noodzakelijk is om burn-out volgens de professionals of specialisten te boven te komen , maar ik werd er enkel slechter van. Het woordje rust heeft achteraf als enige echt bijgedragen aan mijn herstel... waar die is opgenomen in de richtlijnen bij burn-out, ik heb van alles gedownload en gelezen, maar ik heb het niet kunnen ontdekken. Kortom, na alle, vele verplichte bezoekjes en wat al niet meer is de gratis rust nog het meest effectief gebleken

Al het andere had mij zieker gemaakt en geld gekost...

Nou nog een paar voorbeeldjes gezondsheidzorg:

Naast de eigen ervaringen op het gebied van gezondheidszorg, ook nog een paar andere voorbeelden van familieleden.

Pacemaker i.p.v. hyperventilatie
Zoals mijn broer - zwager en oom van onze zoon - die vele malen wordt weggestuurd bij de Eerste hulppost (Amstelveen) vanwege zogenaamde hyperventilatie. Als hij uiteindelijk tijdens het hardlopen echt neervalt blijkt hij nog maar 30% van zijn hartcapaciteit beschikbaar te hebben, waardoor er een pacemaker geplaatst wordt. Hoe kan zulke essentie worden gemist?

Meer over analytisch inzicht, ga naar de communicatie blog.


Borstkanker i.p.v. een griepje

Of zijn vrouw - mijn schoonzus en tante van onze zoon - die met zere borsten bij de huisarts (Amstelveen) komt, het probleem wegwuift, maar als er maanden later bloed uit de borsten komt toch echt te laat is en de borstkanker al in een volgende fase is aangekomen. En de impact die dit heeft op hun gezin, vooral hun kinderen (dan 10 en 5 jaar). Erkenning ? Als je mazzel hebt..

Mentale en fysieke issues
Of mentale issues, waarbij het overkomt alsof je niet geloofd wordt ( Oostzaan, Lelystad). Of de zorgtaxi die je rustig 1-3 uur laat wachten zonder je te informeren of te bellen dat ze later zijn. Of het niet verschijnen maar wel de factuur ontvangen en je moet verdedigen. En dat bij een al kwetsbare groep, hier moet meer menselijke maat toch mogelijk zijn ? Die kwaliteit van communicatiekan toch eenvoudig geleverd worden?

Open wonden, verspilling, foute bestellingen en mantelzorg in Almere
Of het schrijnende verhaal van mijn vader(88) en moeder(74) - schoonouders, opa en oma - waarbij de onderbenen van(schoon)vader en opa die al bijna twee jaar (september 2020) open wonden heeft die niet dicht gaan en veel pijn geven. Foute bestellingen en leveringen, discussies over zorgcontracten voor de juiste medicatie, zalfje zus en verbandje hier, een enorme stapel aan onbruikbare medicijnen en verbanden tot gevolg, daarmee dus een enorme verspilling en een bijbehorende zorgrekening, terwijl de mantelzorger, (schoon)moeder en oma, een dagtaak heeft om het goed te regelen anders is mijn vader (de patiënt) de dupe en moet langer wachten op zijn medicatie. In plaats van (samen) genieten van haar/hun oude dag en pensioen is zij oplosser voor de zorg. Bij kwaliteit van leven en ouder worden hebben zij toch echt een ander beeld. En zij mag al deze taken ook nog eens gratis en voor niks doen, terwijl de facturen door de "echte" zorgverleners wordt gedeclareerd. Zomaar wat aanvullend leed uit onze familie, waarbij de zorg de brenger is van zorgen in plaats van ontzorgen.

Mantelzorg beter ondersteunen en gezondheidszorg Almere
Het mag duidelijk zijn dat dit aantoont hoe belangrijk gezondheid is, maar ook waar de pijn zit in de zorg. Ook in Coronatijden zijn er zorghelden, maar wat Communicatie-expert betreft zijn dat de mantelzorgers en die mogen beter beloond worden vooral als zij bijdragen aan het zelfstandig kunnen blijven wonen. Als je dan ook getrakteerd wordt op een huurverhoging van 5,1%, maar wel zelf handschoenen t.b.v. mantelzorg van € 21 moet betalen. Dan is het begrijpelijk dat je je afvraagt waar de menselijkheid is het geheel is gebleven. En dan mag het ook nog even gezegd worden dat mijn vader(88) Nederlands Tweede Wereldslachtoffer is. Maar dat is een bikkel, hersenvliesontsteking overleven, hartpatient en toch kiezen op elkaar, grapjes maken en doorgaan. Zie ook mijn vaderdag blog hierover, want het is een top vent!

Ons hartverwarmende Nederland

Wij hopen van harte dat het anderen beter vergaat, maar de geluiden om ons heen in Almere -zoals een dame van 82 jaar die zich hondsberoerd voelt (2020) en enkel van de huisarts de vraag krijgt "Hoe oud wilt u eigenlijk worden?" Met een griepje wordt weggestuurd en 's avonds met longontsteking op de Eerste Hulp in Almere beland. Afgezien van de onnodige kosten die dit met zich meebrengt. Je zou je bijna schuldig gaan voelen hoe je het in je hoofd haalt om zo oud te worden, zo mogen we toch niet met elkaar in Nederland omgaan? Nederland dat zo hartverwarmend kan zijn...

Luisteren en actie nemen
Ons gezin, maar ook onze familie, heeft veel moeten doorstaan, en toch zijn wij zoveel mogelijk positief en hebben we flinke dosis zelfspot en humor. Daarom gunnen wij het Nederland ook zo dat er nu echt iets gaat veranderen aan het veroorzaakte leed bij burgers/inwoners, maar vooral ook voor onszelf ! . Wij zijn gek op een potje met positiviteit en welzijn. Daarnaast, we mogen toch verwachten dat als je met elkaar zo'n enorme belastingdruk hebt en ervaart, en zorgkosten en premies enkel maar hoger worden dat dingen dan op z'n minst goed geregeld zijn. En dat je van de zorg juist beter wordt in plaats van slechter zoals bij alledrie onze gezinsleden, maar ook diverse familieleden het geval is ?


Beroep op Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport ( VWS )
Wij zouden graag ervaren dat het anders kan. En speciaal voor minister Hugo de Jonge ( Hugo "Schoen") : ons gezin en familie nodigt je graag uit voor een goed gesprek en tegen een passende vergoeding voor al het door ons onnodig geleden leed. Wie de schoen past trekke hem aan! En zeg nu zelf jij bent toch dol op schoenen?

Door te luisteren verdient Nederland die kosten dubbel en dwars terug, win-win! En weet ook dat je gebruik kunt maken van de dienstverlening van Communicatie-expert natuurlijk niets voor niets, wel kwaliteit !
Kan gelijk een deel van veelal dure onderzoekbureaus worden gereduceerd en worden geinvesteerd in het welzijn van de mensen in Nederland om wie het gaat. Die mensen die de zorgpremies op hoesten alsmede via de Belastingen zorgen dat jouw salaris wordt gestort, zij verwachten dat jij je opdracht goed doet.

Ook kun je een mooi bedrag storten in het hartverwarmende:

Droomfonds, leukste fonds van hartverwarmend Nederland

Die € 50 miljoen donatie aan Lady Gaga zou het Welzijn nu al zichtbaar in Nederland hebben verbeterd. En wat is er nu met die € 50 miljoen bij Lady Gaga gebeurd?  

Zorgverlener die zorg geeft i.p.v. ontzorgt

Doordat de zorg in private handen is, wordt je doorverwezen naar een zorgverlener. Is het jou ook opgevallen dat je tijdens het eerste zorggesprek eigenlijk alleen maar tegenover een typende zorgverlener zit, aan wie je al je gegevens opnieuw aan het verstrekken bent, omdat deze weer eens in een ander systeem gezet moeten worden? Het onderwerp waarvoor je komt binnen de gestelde tijd komt nauwelijks aanbod. Maar om je vast te houden wordt er direct aangedrongen op een vervolgafspraak, terwijl je soms even eerst de tijd nodig hebt om dingen die je besproken hebt toe te passen, zoals meer sporten, andere leefstijl, doen van oefeningen enz. Of als je vervelend nieuws krijgt om het eerst even voor jezelf te verwerken, zonder dat er tig-instanties op je "springen". Je krijgt tijdens zo'n bezoek de indruk dat er totaal niet naar jouw probleem wordt geluisterd, maar vooral moet worden voldaan aan het invullen van de ICT vragen op het beeldsGezondheidszorg in Almere, het persoonlijke evrhaal van Communicatie-expert, speciliast in marketing en communicatie, Almerecherm van de betreffende zorgverlener. Zonder het geven van de antwoorden, kunnen zij niet verder in het programma, je moet links of rechts om in een hokje passen anders kunnen deze mensen hun werk niet doen.

Deze ineffciëntie in de zorg worden ook nog eens door ons zelf betaald. Hoezo hetzelfde verhaal vertellen als aan je arts dit al hebt gedaan en je hiervoor al een keer hebt betaald en dit ongetwijfeld ook al een keer bij de zorgverzekeraar is gedeclareerd ? Nogal logisch dat de zorgkosten oplopen.
Slimmer inzetten van belastinggelden en effectievere digitale middelen misschien een idee?

Wat zou het geweldig zijn, als we niet langer enkel maar uurtje factuurtje declareren bij de zorgverzekeraar, enkel omdat het toch gratis is en in de basisverzekering zit. Maar ook daadwerkelijk hiermee de belastingbetaler c.q. patient echt wordt geholpen. En er kwaliteit - zie ook missie en visie - wordt geleverd. Een win-winsituatie, reken maar dat de toenemende agressie naar zorgverleners erop vooruit gaat en mensen hierdoor weer een stuk vriendelijker worden naar elkaar ! Betere zorg, minder leed en minder belasting , het kan

Communicatie-expert, ervaringsdeskundig, specialist in marketing en communicatie, ook in de gezondheidszorg !

Kansrijk idee voor de gezondheidszorg van Communicatie-expert

Doordat binnen ons gezin met regelmaat van de zorg gebruik wordt gemaakt, is het voor ons opvallend hoe weinig samenwerking hierin plaatsvindt. Een betere samenwerking en minder langs elkaar heen werken zorgt dat de zorgkosten makkelijk naar beneden kunnen... Hoe ? Vul het contactformulier in.