Communicatie blog – BV Nederland, gevoelseconomie, slachtoffers van seksueel misbruik en de GGD Coronatest

Welkom bij mijn communicatie blog, leuk dat je er bent. Het lijkt erop dat we in BV Nederland meer te maken krijgen met “onsgevoelseconomie”. Een goede zaak, want voelen is ook leven. Het was inderdaad opvallend hoeveel BN-ers er deze week emotioneel of huilend in het nieuws waren.

Waterlanders in da Haus, AJAX en Donny
Zoals onze Minister van Veiligheid en Justitie, “Grappen Thuis “die pas nog het boetekleed aantrok i.v.m. het niet respecteren van de Coronaregels tijdens zijn eigen huwelijk. Niet alleen maakt hij geld over naar het Rode Kruis – zie eerdere blog hierover - ook kwam hem het knuffelen met zijn schoonmoeder tijdens zijn huwelijk duur te staan bij de Kamervragen en reageerde hij emotioneel. Ook Eva Jinek wist in haar eigen show deze week tranen niet te bedwingen tijdens een lied van Danny Vera en Chantal Janzen liet haar waterlanders de vrije loop bij een beroep dat ze volgde. En wat te denken van de liefdevolle advertentie van Ajax (Edwin van der Sar) voor Manchester fans om goed te zorgen voor hun Donny van de Beek “take good care of our Donny “ laat zien dat er emotie in de lucht hangt en dat is mooi om te zien.


Sinterklaasfeest, Zwarte Piet, Gerard en Riet
Een vochtige weekje om tranen van in je ogen te krijgen, vooral van het feit dat Facebook zwarte Piet accounts verwijderd. Gelukkig is het nog altijd zo dat Black Lives Matters (BLM), dus ook die van Zwarte Piet … maar hier is toch maar al te duidelijk dat communicatie – het vakgebied van Communicatie-expert- het positieve verschil kan maken. Want hoe is het zover gekomen dat een kinderfeest als Sinterklaas ineens wordt gemaakt tot een feest van discriminatie of een zelfbenoemd slavenfeest? Het is wat mensen er van maken, en in dit geval kennelijk niet het positieve maar het negatieve.
Het aquarium is halfvol of half leeg, vraag maar aan "Twitter" Britt.

Gelukkig hebben vele Nederlanders mooie herinneringen aan het Sinterklaasfeest, die kan niemand af nemen, zelfs niet Facebook. Maar is het nu zo dat Facebook hiermee Nederlanders als groep beledigd door deze stap te zetten, wordt hiermee onze vrijheid van meningsuiting ingekort of wordt ons feest nu eenvoudigweg, weg gecensureerd ? Misschien is het wel veel simpeler en heeft iemand de pik op de witte Sinterklaas, dit omdat diegene geen cadeautjes kreeg ? Wat de drijfveer ook is, en waar Plato al overschreef, die zijn voor iedereen anders. Zo wil Sigrid Kaag behalve de eerste vrouwelijk premier - net als Klaas Knot van de Nederlandse Bank - dat Nederland zijn soevereiniteit opgeeft. Kennelijk is Nederland deze week in de uitverkoop ? Ik zet in op een Nederland dat wat vaker zijn naam eer aan gaat doen en eens vaker NEE zegt. Net als Gerard van 91. Hij en zijn Riet van 87 jaar, worden binnenkort herenigd door zijn NEE en wel in het verpleeghuis. Dit omdat Gerard besloot geen genoegen te nemen dat hij en zijn vrouw na 70 jaar uit elkaar werden gehaald enkel vanwege de regeltjes. Hij zocht de media en met succes. Goed gedaan Gerard, van harte gefeliciteerd, geniet er samen van. Top dat er mensen zijn die menselijkheid laten meewegen, zou dit dan toch een stap zijn naar een meer gevoelseconomie? Gewoon kijken naar wat er wel kan?

Intimiderend gedrag en onderzoek van € 80.000,=
Het rammelt met de communicatie in Zeist, raadsleden die zelf een onderzoek lieten instellen naar het intimiderende gedrag van een wethouder. Nu klagen deze raadsleden zelf steen en been over de hoge kosten die het onderzoek van - € 80.000,= heeft gekost. Het zou niet te verkopen zijn aan de burger. Maar laten het nou toch ook juist deze twee raadsleden zelf zijn die de klacht voor het betreffende onderzoek hebben ingediend. En dus niet een burger.. maar die vervolgens wel voor de onderzoekskosten laten opdraaien. Tenzij deze raadsleden natuurlijk zelf in Zeist wonen... maar misschien kunnen ze voortaan beter eerst een prijsopgave aanvragen, zodat vooraf duidelijk is welke kosten dit met zich meebrengt ? Communicatie maakt het positieve verschil !


Vrouwen in de top en slachtoffers seksueel misbruik met ballen
Volgens de FBI – Female Board Index – is er een stijging waar te nemen met vrouwen in de bestuurderstop. Goed om te horen dat deze vorm van legale discriminatie en groepsbelediging in positieve zin verandert. Vrouwen beschikken nu eenmaal over meer en andere kwaliteiten dan enkel als lustobject. Met zo’n 100.000 slachtoffers van seksueel geweld in Nederland, is het dan ook mooi om te horen dat er een pilot wordt gestart waarbij slachtersoffers van seksueel geweld niet langer zelf op draaien voor ziektekosten die voortvloeien uit dit handelen. Minister Sander Dekker hoopt hiermee een drempel voor de slachtoffers weg te nemen. Zij worden dan vrijgehouden van de extra ziektekosten met als voorwaarde dat zij zich binnen zeven dagen melden bij Centrum Seksueel Geweld (CSG). Dit zodat er dan ook actie genomen kan worden en de dader kan worden gepakt en deze kosten kunnen worden verhaald. Wat mij betreft niet alleen de ziektekosten van dat moment, maar ook die van mentale ondersteuning die vaak nog jaren na-ebt. Je moet daarvoor dan wel als slachtoffer binnen 7 dagen weer met de billen bloot, dus of het een drempel weghaalt of juist geeft dat zal de uitkomst van de pilot leren. Wel vind ik het van de zotte, dat je tot nu toe als slachtoffer – man of vrouw - dus zelf in de buidel moest tasten, terwijl jij zonder toestemming in het kruis bent gegrepen. Dus eigenlijk komt het er op neer om de dader bij de ballen te pakken, jij de ballen moet hebben om je te melden bij CSG. Benieuwd hoe CSG dit met het grote publiek of de doelgroep gaat communiceren. Mogen die campagnekosten dan ook gelijk op de daders verhaald worden of worden deze toch maar naar de burger verlegd?


Communicatie van GGD Coronalijn en huisarts
Onze zoon is pas aan zijn opleiding vakbekwaam hovenier gestart, waarbij thuiswerken geen optie is. Laat hij aan de vooravond van het herfstseizoen weer last krijgen van voor hem als KNO patiënt bekende klachten. Vanwege KNO klachten even overleg met de huisarts. Wat blijkt, wij mailen de huisarts en bellen gelijk op voor overleg. Receptiedame van Castrovalva in Almere opent onze e-mail van onze huisarts – die is kennelijk hiertoe geautoriseerd ? – en neemt al voor de huisarts de beslissing dat zoonlief zich gezien de landelijke regels moet laten testen en dat de huisarts daarin geen rol speelt. Geen huisarts die er aan te pas is gekomen voor het overleg en ook de vertrouwelijkheid van de huisarts is binnen dit gezondheidscentrum kennelijk openbaar ? Nu heeft ons gezin al niet al te beste ervaringen met de gezondheidzorg in Almere en hopen wij dat dit positief verandert. Kennenlijk mag je bij het nieuwe Corona normaal of deze Corona gekte gewoon op de stoel van de huisarts gaan zitten. Maar goed, wij vervolgens bellen met landelijke nummer van de GGD. Intussen bandje.. bij twijfel over klachten eerst contact opnemen met de huisarts. Waar wij toch echt net nog te horen hebben gekregen dat de huisarts hierin geen rol speelt.. communicatief hoogstandje?! Nog begrijpelijker is dat de GGD hiervan overbelast raakt. Als inwoner van Almere kunnen wij binnen 48 uur in de testtraat in Rosmalen terecht...

Als we er standaard al vanuit gaan dat alles getest moet worden i.p.v. dat thuisblijven volstaat geeft dat druk op de GGD. Reken maar dat het nog een uitdaging wordt dit te willen borgen met het winterseizoen met griep en verkoudheidsklachten in aantocht. Natuurlijk binnenkort te weinig testcapaciteit en ook de kosten in de gezondheidszorg bewegen gestaag mee. Zou het misschien zo kunnen zijn dat je bij uitgaan van eigen verantwoordelijkheid – bij wel of geen Corona – gewoon 10 dagen thuisblijft als je milde klachten hebt of minimaal tot je klachten over zijn? Enige wat een test doet – zolang je klachten mild zijn - is duidelijkheid geven of je het wel of niet hebt, verder eigenlijk niets. Ook is er nog geen medicijn voor. Zonder te bagatelliseren. Is Corona werkelijk zo dodelijk gebleken dat dit allemaal uit de kast wordt gehaald – RIVM 6.237 sterfgevallen (update vandaag 10:00 u) - of zijn we in het kader van de 1,5 meter economie de fabrikanten van zeep, handengel, siliconen handschoenen en mondkapjes aan het sponsoren en aan het paniekvoetballen? Meer testen is ook meer kans op positieve Corona testen. Een goed voorbeeld dat gezond verstand en communicatie het positieve verschil maakt.

Intussen nemen wij onze verantwoordelijkheid met gepaste afstand, zeggen afspraken af, zijn al getrouwd dus een huwelijksfeest om de fout in te gaan is er ook niet. En nu wachten op de uitslag van de Coronatest van zoonlief.

# Leefnuengeniet