Communicatie en Belastingdienst - UWV (eHerkenning)

eHerkenning: Oplossing voor imago van Nederland ?

Via de website van het Financieel Dagblad (FD) las ik vandaag dat er wijzigingen zijn als je ondernemer bent door middel van eHerkenning. Wat wil het geval, de Belastingdienst en het UWV hebben een aantal commerciële bedrijven (6) in de arm genomen in het streven veiliger elektronisch te communiceren met bedrijven en burgers (DigiD). Echter deze betrokken software bedrijven willen de gebruikers gaan laten betalen voor dit verifcatiesysteem eHerkenning. De eenmalige kosten voor deze eHerkenning software zijn €40 per jaar. Uitgaande van de info op de Kvk website telde Nederland 1-1-2019 1.901.397 ondernemingen x € 40 voor de software komt dit neer op ca. € 76 miljoen. Een bedrag dat voor de BV Nederland peanuts zijn en prima gefinancierd had kunnen worden door bijvoorbeeld Invest-NL. Met de uitbesteding stelt Nederland zich niet alleen afhankelijk op van deze bedrijven, maar ook wordt hiermee ons Belastingstelsel uitbesteed?

Gratis blijven?
Bijzonder dat ik hier ook lees dat Kamerleden het onaanvaardbaar vinden dat men eerst moet betalen om belasting te mogen betalen. Wat ik in het artikel niet terug lees is of er oog is voor hoe men dan omgaat als men niet bereid is om hiervoor te betalen, houd dit dan in dat er geen Belastingaangifte meer hoeft te worden gedaan of afgerekend?
Het zou jou en mij zeker helpen om de huidige enorme Belastingdruk te verminderen. Ik juich in ieder geval de wachtrij die voor eHerkenning is ontstaan toe, zeker als het gaat om het laten betalen van Multinationals - zie ook het boek Belastingparadijs - maar dan mag wat mij betreft het jaarlijkse bedrag wel fors omhoog. En wellicht biedt het gelijk een positieve oplossing voor het Nederlandse imago van "Belastingparadijs" ?.